Struyk Verwo Infra

Nieuws

Breccia antracite 620 - chique betontegel die alsmaar mooier wordt

Product uitgelicht

De Breccia antracite 620 betontegel is speciaal ontwikkeld voor de Zuid-As in Amsterdam, waar een hoog ambitieniveau geldt voor de openbare ruimte. De betontegel heeft een mooie blauwgrijze kleur en gloed, gelijk Belgisch hardsteen. Donker van tint als de bestrating nat is en licht van kleur als het droog is. Chique, voldoende stroef, robuust en heel bijzonder: door de jaren heen wordt het betonproduct alleen maar mooier.

Imago van negatief naar positief
In de ogen van Ruwan Aluvihare, senior hoofdontwerper dienst Ruimte en Duurzaamheid Amsterdam, is het de perfecte betontegel. “Wij wilden destijds een betontegel die op natuursteen lijkt en in de tijd mooier wordt. Dus geen betonproduct dat zijn schoonheid en glans met de jaren verliest. Dat negatieve imago van beton hebben wij geheel ten positieve gekeerd met dit product. Na vele jaren ziet de eerste bestrating die wij bij het WTC/station Zuid in Amsterdam hebben aangelegd er echt heel chique uit.”

Value for money
Door het succes van de bestrating bij het WTC/station Zuid, met z’n vele voetgangers en laden en lossen van goederen, is dit type betontegel door andere stadsdelen overgenomen. De Breccia antracite 620 is opgenomen in het materialenhandboek van Amsterdam. “Met name voor die toepassingen bij winkelstraten waar je een chique uitstraling wilt bereiken. We kunnen niet overal natuursteen neerleggen, dat is te duur. Dit product geeft value for money. De betontegel wordt nu consistent ingezet in Amsterdam. Hij is onmisbaar geworden in ons pakket.”

 
Displaystraat                                                                 Beethovenlaan

Robuust en vormvast
Omdat de herprofilering van bestratingen eens in de 15 à 25 jaar gebeurt, vindt Ruwan dit product extra interessant. “Beton is robuust, vormvast en makkelijk te leggen, juist bij de vele herinrichtingen. En een betontegel van 30 x 30 cm – ooit door Van Eesteren bedacht – heeft een fijne maatvoering. Hoewel ik graag een aanvulling zou zien van bijvoorbeeld 10 x 10 cm om zo grote pleinen creatief te bestraten.”

Geheim van bijzondere betontegel
De vraag om een betontegel te ontwikkelen die in de tijd mooier wordt is simpel gesteld, de uitdaging voor Struyk Verwo Infra des te groter. Er zijn talloze proefstukken gemaakt en de tegels zijn eerst zes maanden in de praktijk beproefd. Toen werden ze al fraaier en fraaier. Dit fenomeen is het geheim van deze bijzondere betontegel.