Struyk Verwo Infra

Nieuws

5 tips voor onkruidpreventie

Overig

Het verbod op chemisch onkruidbeheer op verhardingen zal op 1 November ingaan. Wat nu? Het ligt voor de hand: preventief ontwerpen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Wij hebben alvast 5 tips op een rijtje gezet.
 

1. Bigger is better!
Door het verminderen van het aantal voegen kan veel ellende worden voorkomen. Op het middeneiland van rotondes bijvoorbeeld.  Prefab rotondeplateaus  integreren de rotondeblokken, rammelstrook en oogreflectorbanden tot één element. De werkende lengte is zo groot mogelijk gemaakt om tot zo min mogelijk voegen te komen. Deze zijn maar 10 mm breed en eenvoudig af te kitten. Zo zijn er ook prefab middengeleiders en drempels die minder onderhoud vergen.


2. Laat dat eiland maar even links liggen
Een ander verkeerselement met weinig berijders is een verkeerseiland, dat ook moeilijk bereikbaar is voor onderhoud. Vanwege de vele verschijningvormen worden deze opgebouwd uit RWS-banden en straatstenen. Veel voegen dus, die daarom beter meteen bij aanleg met een onkruidwerende voegmortel dichtgezet kunnen worden. Gebruik wel een voegmortel die bestand is tegen middelzwaar verkeer en de speciale Nevergreen voegstenen.


3. De zaag kan in het busje blijven
Sparingtegels zijn passtukken, speciaal bestemd voor paaltjes en brandkranen. Het gebruik van deze tegels bespaart veel onnodig zaag- en knipwerk en ziet er verzorgd uit. Voor de resterende voegruimte adviseren wij Nevergreen voegmortel te gebruiken. Dit kan direct uit voorraad worden geleverd.


4. Maak ruimte voor gewenst groen en betrek de bewoners
Er zijn genoeg bewoners die een bloemperk in beheer willen nemen of een plotje willen aanplanten met eigen gekweekte groenten. Urban gardening zorgt voor meer onderlinge contacten in de wijk, de geranium wordt weer hip en de pastinaak komt terug op het menu. Met gifvrije bloembollen zorgt u bovendien voor blije bijenhouders. Verhoogde zitrandelementen zorgen voor een duidelijk afbakening én een plaats om bij te kletsen.


5. Verhoogd kruispunt? Weg met die kieren!
Zand wordt wel eens het penseel van de aannemer genoemd, omdat het de kieren lekker wegwerkt. Maar dit zijn juist de plaatsen waar het onkruid onverhoeds welig kan tieren! Neem nou het verhoogde kruispunt dat in menig gerenoveerde jaren ’60 wijk wordt aangelegd. Prima oplossing voor snelheidsremming en het biedt ook een vlakke oversteekplaats, maar gebruik dan wel even opsluitbanden tussen de straat en het trottoir. Die geven namelijk geen kier van 2 cm zoals trottoirbanden. Scheelt ook een hoop zand!

Meer tips?

Download whitepaper Onkruidpreventie in de Openbare Ruimte