Struyk Verwo Infra

Nieuws

Utrecht gaat voor circulair beton

MVO
Fotograaf: Renzo Gerritsen
 
Met regionale aannemers, slopers en betonproducenten, waaronder Struyk Verwo Infra, heeft de gemeente Utrecht op 16 januari jl., het convenant ‘Beton in een circulaire economie’ getekend. Hiermee beloven de partijen beton anders te produceren en vaker te hergebruiken, zodat de CO2-uitstoot ervan vermindert. 
 
De gemeente gaat samen met deze bedrijven beton duurzamer inkopen. Daarnaast scheiden ze bij sloopprojecten het materiaal beter, waardoor het kan worden hergebruikt. “Als snelst groeiende stad van Nederland wordt er de komende jaren veel gebouwd in Utrecht”, vertelt wethouder Openbare Ruimte Kees Geldof . “Het vrijkomende beton uit stoepen, wegen en gebouwen willen we hergebruiken in nieuw beton. Zo besparen we op cement en op de winning van zand en grind en dat vermindert de CO2-uitstoot. De doelstelling is een CO2-reductie te bereiken van 30% in 2020.” 
 

Hergebruik van beton

De productie van beton heeft een behoorlijke impact op het milieu door de winning van de grondstoffen en de CO2-uitstoot. Maximaal hergebruik is dus noodzakelijk. Nu wordt maar weinig hergebruikt beton toegepast in nieuw beton (3%). De partijen onder het convenant willen de betonketen sluiten. Zo streven ze per direct naar 100% hergebruik van vrijkomende grondstoffen en naar toepassing van minimaal 30% hergebruikt beton in nieuw beton in 2020.
 

Struyk Verwo Infra & hergebruik 

Activiteiten op het gebied van recycling en hergebruik hebben bij Struyk Verwo Infra de volle aandacht. 

Van eigen ontwikkelingen, inzet alternatieve grondstoffen tot aan deelname in belangrijke overkoepelende overlegstructuren. Struyk Verwo Infra heeft onder meer met haar concept Cycle for Concrete inmiddels in diverse regio’s veel ervaring opgedaan. Commercieel directeur, Rinke Veld, ondertekende namens Struyk Verwo Infra het convenant.