Struyk Verwo Infra

Nieuws

Hybride groenzone met Square groenbestrating

Project in beeld

 Beeld: fotograaf José Chan 


De Leo Vroman woontoren is ontworpen door 01-10 Architecten. Architect Arjen Kabboord vertelt dat de toren het eerste bouwwerk is van een reeks nieuwe bouwwerken in Gouda Oost.

Binnen het stedenbouwkundig plan is er zorgvuldig gekeken naar het effect van de woontorens op de omliggende groenzones. De geplande torens staan namelijk op de grens van stad en natuur, prachtig gelegen langs de Hollandsche IJssel. 

Hybride oplossing

Voor de inrichting van het buitenterrein waren extra parkeervakken nodig. Daarvoor moest er een klein stukje groen wijken. Het toepassen van alleen halfverharding als compensatie was voor de opdrachtgever geen optie vanwege het vele onderhoud en het ontbreken van een groene uitstraling. Daarom is er gezocht naar een meer hybride oplossing: elementenverharding om comfortabel te parkeren met een duidelijke, groene uitstraling. 

Grote gras & infiltratieopeningen

Arjen Kabboords keuze is toen gevallen op het model Square groenbestrating: een groenbestrating met grote infiltratie/gras openingen van 20 x 20 cm. 
Bij te kleine openingen zie je namelijk vaak dat gras onvoldoende groeit waardoor het groen effect verloren gaat. De grote openingen zorgen bovendien voor de gewenste waterinfiltratie als voeding voor de oude platanen bomen. Bovendien kunnen de openingen worden gevuld met witte opvulstenen van 20 x 20 cm om de parkeervakken aan te duiden. 

Eén uitstraling - één textuur 

Voor het inrichten van het buitenterrein wilde Arjen geen optelling van verschillende producten. Maar juist een bestrating met één textuur voor zowel de groenbestrating als voor de rest van de bestrating zodat het één familie van elkaar is.

Als textuur is de keuze gevallen op de exclusieve Breccia deklaag in de kleur Alpi. Dit is een lichtgrijze en groene tint passend bij de zandgele kleur van de woontoren en het landelijke karakter van de omgeving. Met Breccia is er gekozen voor een uitgewassen deklaag met 100% natuursteengranulaat in het zichtvlak voor een kleurvaste uitstraling op de lange termijn.

Meer informatie?
 

Bekijk projectfoto's - Groenbestrating woontoren Leo Vroman 
Ga naar productinformatie - Square
Download brochure Groenbestrating