Struyk Verwo Infra

Nieuws

Square Cross zorgt voor groene parkeerplaats

Project in beeld

betonstraatstenen met gras

Talloze beursbezoekers en sportliefhebbers maken gebruik van parkeerplaats Schiervelde in Roeselare (BE). De auto’s worden verdeeld over 4 parkeergelegenheden, P1 tot en met P4. Door de bouw van nóg een sportcomplex werd een heraanleg van P1 noodzakelijk. Voor deze heraanleg werd gekozen voor de Square Cross.

Groen en waterbuffering centraal bij de heraanleg

‘Het stadsbestuur wilde van de gelegenheid gebruikmaken om de vroegere asfaltvlakte aantrekkelijker en groener te maken, en tegelijkertijd moest er een oplossing komen voor de hemelwaterafvoer’, vertelt Chesney Decancq, ontwerper voor de stad Roeselare (BE). ‘Dit alles heeft geleid tot het gekozen ontwerp: een ruime parkeerplaats met een rijweg van asfalt en parkeervakken van grasbetontegels, gescheiden door groenzones die bestaan uit hagen, bomen en gras.’

Efficiëntie en elegantie in het voordeel van square cross

Sinds kort staat de parkeerplaats mooi in het groen met Square Cross betonstenen uit het assortiment groenbestrating van Struyk Verwo Infra. Decancq: ‘Voorheen waren de parkeervakken uitgevoerd in klassieke grasbetontegels gescheiden door een kantstrook van 30 cm. Aannemer Olivier Construct stelde ons de Square Cross van Struyk Verwo Infra voor als alternatief. Door voor deze bestrating te kiezen kon veelvuldig verzagen van de grasbetontegels voorkomen worden. Bovendien is deze groenbestrating esthetisch veel eleganter dan een standaard grasbetontegel.’

Door de grasgroei komen de betonstenen mooi tot hun recht

De steen Square Cross (30x30x10 cm) is oorspronkelijk ontworpen als hulpstuk voor de Square (60x30x10 cm), een betonsteen met groen-doorlatende openingen die in tegenstelling tot klassieke grasbetontegels veel variatie toelaat en waarmee u dankzij diverse combinaties meerdere patronen kunt creëren.

Parkeerplaats Schiervelde is echter een mooi voorbeeld van een toepassing waar Square Cross vrijstaand is gebruikt. Door de stenen gedeeltelijk in elkaar te haken, ontstaat een stabiel legpatroon met gaten van 10x10 cm.                       

Mooi voorbeeld van parkeerplaats waar Square Cross groenbestrating vrijstaand is gebruikt. Door de betonstenen gedeeltelijk in elkaar te haken, ontstaat een stabiel legpatroon.Met Square Cross creëer je een groene parkeerplaats met goede waterafvoer.               

Looppaden in gesloten verharding

De kantstroken tussen de parkeervakken, die worden gebruikt als looppad, zijn vervangen door een combinatie met stenen 20x10 cm. Hierdoor wordt het kruisjespatroon van de Square Cross niet onderbroken en is het voor de gebruikers comfortabel in- en uitstappen. 

Meer informatie

 

De 5 meeste gestelde vragen over grasbestrating
Download brochure Groenbestrating