Struyk Verwo Infra

Nieuws

Warme mixbestrating geeft sfeer aan druk verkeerspunt

Project in beeld, Product uitgelicht

In de mixbestrating op de wegen is een aantal lijnen verwerkt, waardoor begeleiding ontstaat voor de verschillende verkeersdeelnemers.

‘Maak van een druk verkeerspunt in Gouda een sfeervol plein waar mensen samenkomen en waar ruimte is voor zowel voetgangers, fietsers als automobilisten.’ Met deze opdracht ging Ontwerp en Advies Bureau SAB aan de slag. Ze ontwierpen het Springerplein en kozen ervoor een mixbestrating te gebruiken voor de uitvoering.

Mixbestrating geeft de buitenruimte meer pit

Rijbaan, voetgangersgebied, ruimte voor groen, voor samenkomen… De verschillende functies van het Springerplein in Gouda moesten één uitstraling krijgen, zonder duidelijk onderscheid voor de verkeersdeelnemers. Barbara van Dijk, landschapsarchitect bij Ontwerp en Adviesbureau SAB vertelt: ‘Als je een duidelijk onderscheid maakt in voetpaden en rijbanen kan de buitenruimte snel saai of hard overkomen. Dat wilden wij en ook de gemeente en omwonenden voorkomen. Daarom is hier gekozen voor een ontwerp waarin het onderscheid zachter is gemaakt. Door voor een mixbestrating te kiezen, ontstaat een aardig spel en patroon, wat zorgt voor een spannender uitstraling. Wel hebben we in de bestrating een aantal lijnen verwerkt, waardoor begeleiding ontstaat voor het verkeer. Dat is belangrijk.’  

Bewuste keuze voor warme tinten

‘We wilden graag een warme uitstraling realiseren voor het plein. De woontorens die hier zijn gebouwd, zijn uitgevoerd in zachtgeel. Als we hier voor een grijze steen hadden gekozen, had het geheel koel kunnen ogen. De keuze voor warme tinten was dus eenvoudig gemaakt. De betonstraatstenen van Struyk Verwo Infra hebben een deklaag met lichtere spikkels, waardoor de uitstraling met de lichtval verandert.’

De keuze voor een mixbestrating in warme tinten geeft een mooi contrast met de zachtgele woontorens.   Het gebruik van mixbestrating geeft de buitenruimte meer pit.

De voordelen van betonstraatstenen

‘We hebben bewust gekozen voor een betonstraatsteen van Struyk Verwo Infra. Deze betonstenen hebben speciale bovenlagen waardoor de kleuren mooi blijven. Bovendien heeft Gouda een heel slappe ondergrond, dus de bestrating verzakt snel. Een betonstraatsteen kun je daar prima op gebruiken. Een gebakken klinker breekt af op het moment dat de bodem iets verzakt en er ongelijkheden ontstaan. De gemeente Gouda wilde graag dit formaat steen (keiformaat 21x10,5x8 cm). Het is vrij gangbaar en past mooi, omdat je zowel het voetgangersdeel als de rijbaan ermee bestraat.’

Participatie tussen bureau, gemeente en omwonenden

‘We hebben dit plein in samenspraak met de bewoners, toekomstige bewoners, gemeente en de wijkvereniging ontworpen. Zo’n proces begint door goed te luisteren naar de gebruikers: op welke manier ervaren zij de ruimte, hoe gebruiken zij hem en hoe willen ze hem in de toekomst gebruiken? Belangrijk in het geval van het Springerplein was dat het een drukke doorgaande weg is, waar veel auto’s, voetgangers en fietsers overheen komen. Door verschillende modellen te laten zien, hebben we inzichtelijk gemaakt hoe al die routes lopen.

Daarnaast was de vraag hoe de omwonenden en de gemeente de ruimte wilden zien. Moest het heel stenig zijn, of juist groen? Moet het verkeer duidelijk van elkaar worden afgescheiden, ieder zijn eigen pad, of meer gemixt? Aan de hand van de voorkeuren die daaruit voortkwamen, hebben wij het definitieve ontwerp gemaakt.’

Het Springerplein moest 1 uitstraling krijgen, ondanks de drukte.   Het Springerplein heeft ook een groene uistraling gekregen. Diverse zitelementen nodigen uit om te verpozen op het plein.     

Een verrassend ontwerp

‘Dat definitieve ontwerp werd anders dan we in eerste instantie hadden verwacht. Vooraf gingen we ervanuit dat het een open plein zou worden met genoeg ruimte voor evenementen, maar uiteindelijk is ervoor gekozen het geheel een groenere uitstraling te geven, zeker bij de woontorens. Ik vond het ook verrassend dat iedereen minder koos voor een scheiding van de rijbanen. Mensen vonden het belangrijk dat de buitenruimte één uitstraling zou krijgen. Ondanks de drukte. Aan het einde van het planproces was iedereen erg tevreden en blij met de resultaten. Het Springerplein is klaar voor de toekomst.’


Bekijk meer foto's van het Springerplein in de inspiratiebank