Van Grunsvenplein - van grauw en leeg naar groen en levendig

Het Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen lag er grauw en desolaat bij.

De opdracht voor de herinrichting was helder: maak een samenhangend geheel met ruimte voor meerdere functies, een menselijke maat en een inrichting rekening houdend met het veranderende klimaat. Buro Lubbers verenigde de diverse wensen tot een aansprekend toekomstbestendig ontwerp. 

Grijs maakt plaats voor groen

Het ontwerp van Buro Lubbers heeft het lege stenige gebied verandert in verschillende groene eilanden: een groot evenementenplein voor de schouwburg, een kleiner plein tegenover de vijver en daartussen intieme plekken voor spontane activiteiten, zoals skateboarden, breakdance en calisthenics.

De ruimte tussen de routes is vergroend met bomen, verhoogde plantvakken en grasbestrating. Omdat zich onder het plein een parkeergarage bevindt, zijn de vakken opgetild voor het wortelpakket en afgebakend met zitranden. Het groen kadert de blik van de bezoekers en ze creëren een duidelijke entree naar de schouwburg als ware de coulissen van een podium.

Het vele groen zorgt voor verkoeling in de zomer waardoor het op warme dagen nu wel aangenaam is om er tijd door te brengen of een evenement bij te wonen.

Klimaatbestendige plek voor jong en oud

Struyk Verwo Infra leverde in samenwerking met Ingenieursbureau RA+ en aannemer Besix de lijnvormige elementen in het plein zoals de Solid zitranden voor de groeneilanden en zitgelegenheid bij de vijver. Brede banden 40x20 kaderen de lager gelegen plantvakken. Deze worden van regenwater voorzien door wadibanden, banden met een aflopend doorstroomgat. Hydro Lineo groenbestrating zorgt voor een mooie overgang tussen grijs en groen en infiltratie van regenwater met openingen van 22% en 40%.

Het desolate, grauwe plein is nu een dynamische, groene en klimaatbestendige plek voor jong en oud, cultuurliefhebbers en sportievelingen, bewoners en bezoekers van Heerlen.

Meer informatie?

Ga naar de productselector - Hydro Lineo groenbestrating