Nieuws

Balkon aan de Maas: hoe een Rijksmonument beleefbaar wordt

Project in beeld

Een ontspanningsplek én een plek om te leren. Het nieuwe Balkon aan de Maas laat bezoekers kennismaken met gemaal Gansoyen, de Bovenlandse Sluis, het oude stoomgemaal en een natuurlijke, historische omgeving. Struyk Verwo Infra leverde een deel van de materialen, onder meer Solids&Seats.

Waar nu het Drongelens kanaal uitmondt in de Bergse Maas, lag in het verleden het dorp Gansoyen. Vanaf het Balkon aan de Maas, een nieuw aangelegd balkon bij het gerenoveerde gemaal, kunnen de vele recreanten die over de Zomerdijk trekken, genieten van een prachtig uitzicht over de Bergse Maas en haar oevers.

Uitrusten én leren
Het nieuwe ontwerp van Blom&Moors heeft de rijkdom van een Rijksmonument beleefbaar gemaakt. Dat was ook de opdracht die het ontwerpbureau van Waterschap Aa en Maas meekreeg, legt Jacqueline Moors van het bureau uit. ‘In 2012 is het elektrische gemaal volledig gerenoveerd. Voor het waterschap was dat het moment om van het gemaal ook een verblijfsplaats te maken. Waar voorbijgangers tot rust kunnen komen, maar óók meer te weten komen over de rijke historie van het gebied. Ze lezen erover op drie betonnen zuilen, die met een speciale druktechniek zijn voorzien van tekst, tekeningen en foto’s.’

     

Beton in een weids landschap
Blom&Moors maakte een ontwerp voor twee verblijfsplaatsen, waarvan Balkon aan de Maas de eerste is. Voor de roostervloer – waar bezoekers water onder zich zien doorstromen – is gebruik gemaakt van staal. Aan het uiteinde, bij de balustrade, wordt de vloer beëindigd met een stalen strip en houten delen. ‘In de stalen strip zijn woorden opgenomen die als ‘tags’ verwijzen naar de cultuurhistorie’, legt Moors uit. Maar voor de rest kozen de ontwerpers voor beton, vanwege de duurzaamheid van het materiaal en uitstraling die past in het weidse landschap. Het balkon is te bereiken via een trap van betonnen platen. Bezoekers kunnen uitrusten op banken die, net als de vloerplaten, afkomstig zijn uit de lijn Solids&Seats van Struyk Verwo Infra. Zelfs de drie informatiezuilen en het ingelegde paneel zijn uitgevoerd in beton.

Veelzijdiger dan verwacht: Solids&Seats
Het gebruik van Solids&Seats betekende voor Blom&Moors een weerzien met een ‘oude bekende’. Het bureau ontwikkelde de lijn in 2012 voor Struyk Verwo Infra. Moors vertelt: ‘Bij de ontwikkeling hebben we rekening gehouden met meerdere toepassingen, ook voor kades en taluds. Natuurlijk wisten we dat deze lijn erg veelzijdig is. Dat het gaat om een uitgebreide reeks van elementen die met elkaar gecombineerd kunnen worden. Door de Solids&Seats op hun beurt te combineren met de drie informatiezuilen heeft het Balkon aan de Maas een eigen karakter gekregen. Andersom hebben we met dit ontwerp een interessante toepassing van de Solids&Seats kunnen laten zien.’

Ambitie volledig gerealiseerd
Als Moors terugblikt op hoe het Balkon tot stand is gekomen, is ze dan ook vooral trots. ‘De locatie is natuurlijk prachtig. We hebben geen enkele tegenslag gekend: de aangeleverde materialen waren precies goed, ook qua afmeting. De experimenten met de druktechniek op de zuilen hebben prachtig uitgepakt. Kortom: we hebben onze ambitie en visie volledig kunnen realiseren.’

Meer weten?