Sint-Ursula-Instituut: authentieke binnenplaats met hedendaags landschapsontwerp

Het Sint-Ursula instituut staat internationaal bekend door zijn neogotische kloosterkerk en wintertuin in art nouveau. OM/AR architecten is sinds 1996 bezig met de grondige renovatie en restauratie van dit complex.

Het doel van de renovatie en restauratie is tweeledig: ten eerste gaat het om een respectvolle instandhouding van het beschermd cultuurhistorisch erfgoed, ten tweede dient het scholencomplex aangepast te worden aan hedendaagse normen. Dit veelomvattende werk gebeurt in fases op het tempo van subsidiegoedkeuring.

De binnenplaats van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver werd eind 2019 opnieuw ingericht. Esthetiek en beleving stonden centraal, waarbij groen niet mocht ontbreken. De beelden tonen het prachtige resultaat van een modern ontwerp dat desondanks volledig in harmonie is met het karakter van de sfeervolle gebouwen eromheen.

Sint Ursula Instituut

Sint-Ursula | Solid platen

Strakke kaders met Solids

Sfeermakers op de binnenplaats zijn de strakke Solid-zitelementen met LED-verlichting waarmee diverse groenzones werden ingericht. Omdat sfeerverlichting op de gevels van de gebouwen niet toegestaan was, kwam men in samenwerking met ons zusterbedrijf Stradus tot het idee om de zitelementen op maat te voorzien van uitsparingen voor LED-strips. Een mooie klus voor de specialisten in maatwerk straatmeubilair Struyk Verwo Infra die veel ervaring heeft met LED-verlichting.

Te midden van de verharding met strakke, grijze betonstraatstenen heeft men met behulp van lichtgrijze Solid-platen bovendien een strak kader neergezet dat de grootte van de speelplaats extra cachet geeft. Een mooi voorbeeld waar functionaliteit en esthetiek elkaar ontmoeten en waar met budgetvriendelijke betonoplossingen een bijzonder fraai resultaat is neergezet.