Struyk Verwo Infra

Circulaire betonnen bestrating? Kies C4C en CERO cementvrij beton

Circulaire betonnen bestrating? Kies C4C en CERO cementvrij beton

Wij merken dat veel gemeenten en provincies zijn op zoek zijn naar middelen en oplossingen om invulling te geven aan hun duurzame ambities. Onder meer op het gebied van circulariteit en CO2-reductie. Door het delen van kennis en ervaring met de markt verwachten wij anderen positief op weg te kunnen helpen om klimaatdoelstellingen te kunnen behalen. Zo kunnen bijvoorbeeld recyclingsconcept Cycle for Concrete en CERO cementvrij beton hieraan een concrete bijdrage leveren. Wat houden deze concepten in? 

Recyclingsconcept Cycle for Concrete (C4C) 

Cycle for Concrete is een goed voorbeeld van een bestratingsconcept dat de belasting op het milieu positief beïnvloed.
Het gebruik van primaire grondstoffen wordt met dit recyclingsconcept sterk verlaagd. Betonnen bestratingsmaterialen worden aan het einde van hun levensduur retour gehaald en vervolgens gebroken naar verschillende fracties. Het betongranulaat wordt vervolgens door ons weer als hoogwaardige grondstof verwerkt in nieuw te leveren bestratingsproducten. In elk gewenst uiterlijk en geproduceerd met een maximale hoeveelheid aan circulair beton. 

Doordat wij samenwerken met CRH-zusterbedrijven, kan afhankelijk van de wens van de opdrachtgever, zelfs tot 100% van het schoon ingeleverde betonpuin hoogwaardig worden hergebruikt. Op deze manier kunnen wij overheden helpen om volledig circulair te werken op het gebied van beton.

Tot 100% van schoon ingeleverd betonpuin kan hoogwaardig worden hergebruikt

Extreem lage CO2-footprint met CERO cementvrij beton

Cement is het vervuilendste onderdeel van betonproducten. Om de CO2-uitstoot van beton te verlagen kun je gebruik maken van milieuvriendelijker cement. Overschakelen naar een alternatief bindmiddel met een zeer lage CO2 footprint is een nog beter alternatief. Wij hebben geïnvesteerd in een techniek die cement vervangt door geopolymeer. Geopolymeerbeton is een stabiel vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden (conventioneel) beton. Voorwaarde voor ons om hiermee te gaan te produceren was dat betonafval aan het eind van de levensduur opnieuw gebruikt kan worden als betongranulaat in nieuw beton. Het externe onderzoek van SGS Intron bewijst dat geopolymeer ook op dit vlak dezelfde eigenschappen heeft als traditionele beton. Granulaat van geopolymeer kan in het tweede leven gebruikt worden in de productie van geopolymeer maar tevens ook in traditioneel beton. Struyk Verwo Infra levert bestratingsproducten van geopolymeerbeton onder de naam CERO. De daling van de CO2-uitstoot door CERO cementvrij beton ten opzichte van de meest vervuilende cementen is tot 70%. En ten opzichte van meer duurzame cementen bedraagt dit tot circa 35%. De MKI-score is hiermee sterk verlaagd. Cementvrije CERO-bestrating in combinatie met Cycle for Concrete levert een ultieme bijdrage voor het realiseren van klimaatdoelstellingen.

Gebruik van CERO cementvrij beton met zijn lage MKI-waarde helpt klimaatdoelstellingen ketenpartners te realiseren

Terug naar het blog overzicht

Heeft u vragen?

vragen-image

Commercieel directeur Rinke Veld deelt graag met u zijn kennis over duurzame innovaties in de openbare ruimte.