Struyk Verwo Infra

Nieuws

Street Art - Sferio: veelzijdig bij veeleisende projecten

Product uitgelicht

Voldoende stroef om veilig te belopen en tegelijkertijd glad genoeg voor minimale vervuiling en goede schoonmaak. Zeer praktisch als functionele betontegel voor drukke locaties en tevens met een fraaie uitstraling om de omgeving meerwaarde te bieden. Het nieuwe uiterlijk binnen het Street Art assortiment, Sferio, is ook gebruikt bij station Den Haag Centraal.

De Sferio betonnen bestratingproducten bewijzen hun veelzijdigheid bij veeleisende projecten. Zoals bij station Den Haag Centraal, waar de perrons met een betontegel met een gladde, glinsterende deklaag uit het deze serie van het Street Art assortiment zijn bestraat.      

      

Extra stroef
Ir. Pieter van Rooij, Seniorarchitect bna bij Benthem Crouwel Architekten, spreekt van een ideale productkeuze voor de perrons. ‘Er geldt een aantal praktische eisen voor perrons van de kant van ProRail en NS. Het verhardingsmateriaal moet voldoende stroef zijn en goed reinigbaar. De betontegels die nu zijn gekozen voldoen aan die eisen. Ze zijn dankzij het speciale procedé van kogelstralen van de deklaag zelfs stroever dan gewone betontegels die op perrons liggen. Ze zijn anderzijds ook mooi vlak en goed te reinigen.’

Glinstering valt op
Daarnaast hebben de betontegels een luxe uitstraling. Behalve een fijne fractie van basalt is het meest in het oog springende toeslagmateriaal het percentage van 25% glinsterend materiaal in de deklaag. Daarmee ervaren reizigers een glinstering op de perrons. Er is gekozen voor een lichtgrijze uitvoering. Op plekken met miljoenen reizigers per jaar misschien op het eerste gezicht niet zo logisch. Dan zou je denken aan een donkerder tint. Omdat een groot deel van de perrons is overdekt door het bovengelegen busstation, wilde de architect juist een lichte tegel om meer licht in deze donkerte te brengen. Bovendien sluit de lichte tint tegel goed aan op de natuursteentegels in de stationshal.

Mooie mix
Daarmee is een mooie mix tussen functionaliteit en esthetica bereikt. Van Rooij: ‘Ik denk dat het imago van beton in architectonisch Nederland wordt opgevijzeld door dit type fraaie en functionele producten. Deze betontegels hebben een krachtiger uitstraling dan de gewone grijze betontegels. Het product past hier helemaal in deze toepassing. Wij zijn uitermate tevreden over het resultaat. De ideale keuze.’

Overigens zijn ook de witte geleidetegels voor slechtzienden met een extra glinstering uitgevoerd. De tegels zijn conform de jongste richtlijnen van ProRail vervaardigd, onder ander met wat betere afronding van de ribbels.