Struyk Verwo Infra

Nieuws

Duurzaam beton voor Amsterdamse wegen

Project in beeld

 
Wethouder Choho van Amsterdam met de deelnemers aan het Netwerk Betonketen.

De gemeente Amsterdam en diverse bedrijven uit de betonwereld willen voortaan voor het bestraten van de hoofdstedelijke wegen alleen duurzaam materiaal gebruiken. Doel: 100% hergebruik van alle betonnen bestratingsmaterialen en flinke vermindering van de CO2-uitstoot.

Dit staat in het convenant "Betonnen bestratingsmaterialen in een circulaire economie" dat wethouder Choho (Duurzaamheid) 15 oktober jl. sloot met de bedrijven: Van Gelder, KWS Infra, Rutte groep, PARO, combinatie Theo Pouw/Sagrex, De Meteoor en Struyk Verwo Infra.

Indrukwekkende getallen
Jaarlijks laat de gemeente Amsterdam een oppervlakte bestraten van circa 68 voetbalvelden groot. Dit levert eenzelfde oppervlak op aan recyclebaar beton dat hergebruikt kan worden, maar ook:

  • 30% aan CO2-reductie kan opleveren
  • Dit is ca. 2.000 ton CO2 en vergelijkbaar met de uitstoot van 650 middenklasse auto's

De gemeente en de zeven aannemers, recyclingbedrijven en betonleveranciers, waaronder Struyk Verwo Infra, werken de komende 1,5 jaar aan concrete projecten om kennis en ervaring op te doen in beton recycling en het ontwikkelen van een manier om de bevordering van duurzaamheid in beton te meten. De samenwerking tussen bedrijven en de gemeente moet bovendien zorgen voor innovatie en slimmer werken.

Wereldwijd is beton na water het meest gebruikte materiaal per wereldbewoner. In westerse landen, waaronder Nederland, wordt 1 m3 beton per persoon per jaar verwerkt. Beton is in Nederland verantwoordelijk voor 1,6% van de nationale CO2-uitstoot.

Agenda Duurzaamheid
Om de doelen van de Agenda Duurzaamheid te halen, zet gemeente Amsterdam in op een circulaire economie. Hierbij is hergebruik van grondstoffen het uitgangspunt. In de duurzame en circulaire economie ontstaat zo min mogelijk afval en wordt anders naar de waarde van grondstoffen gekeken. Het is van belang zoveel mogelijk kennis over de mogelijkheden van beton als duurzaam recyclingsmateriaal actief te verspreiden.

Het Netwerk Betonketen streeft naar duurzaam beton in bouwprojecten door reductie CO2 en het inzetten op circulair beton in een circulaire economie. Ca. 50 organisaties zijn lid van de landelijke Betonketen en ondersteunende doelstellingen.

Meer weten?

Voor eventuele toelichting over dit onderwerp, kunt u contact opnemen met Rinke Veld, Commercieel directeur.