Struyk Verwo Infra

Nieuws

Seat Solar met led siert de eerste CO2-neutrale weg van Nederland

Project in beeld

De N211 tussen Den Haag en Poeldijk werd het afgelopen jaar grondig aangepakt. Het werd niet zomaar een project; de provincie Zuid-Holland en de BAM besloten dat dit stuk van de N211 de eerste CO2- neutrale weg van Nederland moest worden. Maar liefst 21 duurzame innovaties werden op en rond de weg aangebracht, waaronder de Seat Solar. De betonnen bank van Struyk Verwo Infra die beschikt over oplaadpunten voor telefoon en tablet.

De Seat Solar is een outdoor zitrand, uitgerust met  twee oplaadpunten die geschikt zijn voor de openbare ruimte. De geïntegreerde zonnepanelen vangen het zonlicht op en zetten deze om in schone elektriciteit. Met de opgewekte elektriciteit zijn telefoon en tablet op te laden. De Seat Solar is voortgekomen uit een samenwerking tussen Struyk Verwo Infra en Claudia van Riet van Ontwerpbureau Fix. Van Riet richt zich met haar ontwerpen voor de buitenruimte volledig op duurzame energie en duurzame materialen.

100% zonne-energie

De Seat Solar werd al geïntroduceerd in 2016, maar werkte toen nog niet volledig autonoom. Van Riet: "Het eerste model had in donkere periodes nog stroom nodig van het net. De Seat Solar die je langs de N211 vindt, is het model dat we hebben doorontwikkeld. De bank kan nu volledig autonoom functioneren, aansluiting op het net is niet meer nodig. Bovendien heeft de Seat Solar een extra functie gekregen. Niet alleen is hij geschikt om telefoons en tablets op te laden, ’s avonds gaat de geïntegreerde led-verlichting branden, waardoor de banken en de grond ervoor sfeervol worden verlicht.”

            

Seat Solar langs N211

De Seat Solar is te zien en te gebruiken op onder andere het groeneiland rondom de solar boom. Van Riet: “Dit is het hart van de N211. Hier staan mensen niet alleen te wachten op de bus in de houten abri met een dak van transparante zonnepanelen, dit is ook een ontmoetingsruimte waar mensen even kunnen recreëren. Eyecatcher hier is de solar boom en juist daaromheen staan acht Seat Solars. Verderop langs de N211 is een speelruimte ingericht met een aantal van mijn duurzame speeltoestellen. Ook hier vind je de Seat Solar terug.”

Upgrade voor bestaande zitranden

Doordat de nieuwe Seat Solar-elementen niet meer op het net worden aangesloten, zijn deze elementen ook te gebruiken in bestaande Solid & Seats parkbanden van Struyk Verwo Infra. Door een of meer betonnen elementen uit de parkband te halen en het Seat Solar-element ervoor terug te plaatsen, krijgt de bestaande parkband een duurzame upgrade.

Meer informatie?

Download brochure Seat Solar

Bekijk meer foto's in de inspiratiebank