Struyk Verwo Infra

Nieuws

Seat Solar met led siert de eerste CO2-neutrale weg van Nederland

Project in beeld

Seat Solar N211

De N211 tussen Den Haag en Poeldijk werd het afgelopen jaar grondig aangepakt. Het werd niet zomaar een project; de provincie Zuid-Holland en de BAM besloten dat dit stuk van de N211 de eerste CO2- neutrale weg van Nederland moest worden. Maar liefst 21 duurzame innovaties werden op en rond de weg aangebracht, waaronder de Seat Solar. De Seat Solar is een outdoor zitelement met geïntegreerde zonnepanelen die het zonlicht opvangen en omzetten in schone elektriciteit. Met de opgewekte elektriciteit zijn telefoon en tablet op te laden.

Autonome zitbank met led-verlichting

De Seat Solar is voortgekomen uit een samenwerking tussen Struyk Verwo Infra en Claudia van Riet van Ontwerpbureau Fix. Van Riet richt zich met haar ontwerpen voor de buitenruimte volledig op duurzame energie en duurzame materialen. Van Riet: "Een eerdere versie had in donkere periodes nog stroom nodig van het net. De Seat Solar die je langs de N211 vindt, is een model dat volledig autonoom werkt. Bovendien heeft de Seat Solar een extra functie gekregen. Niet alleen is hij geschikt om telefoons en tablets op te laden, ’s avonds gaat de geïntegreerde led-verlichting branden, waardoor de banken en de grond ervoor sfeervol worden verlicht.”

betonnen zitelement met led-verlichting    gratis oplaadpunt in de openbare ruimte

Hart van de duurzaam ingerichte N211

De Seat Solar is te zien en te gebruiken op onder andere het groeneiland rondom de solar boom. Van Riet: “Dit is het hart van de N211. Hier staan mensen niet alleen te wachten op de bus in de houten abri met een dak van transparante zonnepanelen, dit is ook een ontmoetingsruimte waar mensen even kunnen recreëren. Eyecatcher hier is de solar boom en juist daaromheen staan acht Seat Solars. Verderop langs de N211 is een speelruimte ingericht met een aantal van mijn duurzame speeltoestellen. Ook hier vind je de Seat Solar terug.”

Upgrade voor bestaande zitranden

Doordat de nieuwe Seat Solar-elementen niet meer op het net worden aangesloten, zijn deze elementen ook te gebruiken in bestaande Solid & Seats parkbanden van Struyk Verwo Infra. Door een of meer betonnen elementen uit de parkband te halen en het Seat Solar-element ervoor terug te plaatsen, krijgt de bestaande parkband een duurzame upgrade.

Meer informatie?

 

Download brochure Seat Solar

Bekijk meer foto's in de inspiratiebank