Struyk Verwo Infra

Nieuws

Wat zijn de CO2-besparingen met geopolymeerbeton?

MVO

Dankzij de CERO-producten van Struyk Verwo Infra wordt de milieubelasting flink verlaagd, doordat het cement is vervangen door een geopolymeer-bindmiddel. De MKI van CERO ligt daardoor gemiddeld 50% lager dan bij volledig cementgebonden producten. Maar wat betekent dit concreet voor een project vertaald naar kilo’s uitgestoten CO2? De Gemeente Renkum en de Universiteit Utrecht kozen bewust voor CERO bestratingsmaterialen vanwege de aanzienlijke CO2-besparingen op hun project.

stenen gemaakt van geopolymeerbeton

 

Wolfheze - 9.000 m2 Silent Way straatstenen

Het plaatsje Wolfheze heeft de primeur van de stilste straatstenen, gemaakt met een onderlaag van geopolymeerbeton. Gemeente Renkum wilde het oude asfalt in de Wolfhezerweg  aanvankelijk vervangen door bakstenen, maar wilde een lagere MKI en ook veel minder geluid (3 dB). Zij koos daarom voor Silent Way geluidsreducerende bestrating in combinatie met CERO cementvrij beton. De CO2-besparing bedroeg maar liefst 81.000 kg!

Silent Way stenen in CERO uitvoering

 

Utrecht - 2.500 m2 parkstenen Zarafa

De omgeving op het Internationale College van Universiteit Utrecht was toe aan nieuwe verharding. De toegangspaden met flagstones waren sterk gedegenereerd. Duurzaamheidsaspecten zoals de MKI-waarde en de uitstoot van CO2, moesten zo laag mogelijk gehouden worden. De nieuwe paden zijn aangelegd met parkstenen Zarafa CERO in de uitvoering Breccia Savanne C. Een 10 cm dikke betonstraatsteen met een organische vorm waarbij het cementloze onderbeton is gecombineerd met een kleurvaste deklaag van 100% natuursteengranulaat. CO2-besparing? 24.400 kg.

Zarafa parkstenen in CERO uitvoering

 

Over CERO

Geopolymeerbeton is een stabiel, vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden (conventioneel) beton. Geopolymeer is ontwikkeld door SQAPE, een joint venture van moedermaatschappij CRH en Renewi Actua. Geopolymeerbeton bestaat uit de natuurlijke toeslagmaterialen zand, grind of andere granulaten, alkaliën, vulstoffen, één of meerdere bindmiddelen als bijvoorbeeld slakken, poederkoolvliegas en/of minerale afvalstoffen en water. Struyk Verwo Infra heeft een licentie gekocht om geopolymeer-bindmiddelen in de betonnen producten te gebruiken.

 

 

Tweede leven geopolymeerbeton

De herbruikbaarheid van geopolymeer beton is onderzocht door SGS Intron. Het rapport dat te raadplegen is via de website van SGS Intron, bevestigt dat geopolymeer ook op dit vlak dezelfde eigenschappen heeft als traditionele beton. Granulaat van geopolymeer kan in het tweede leven zowel gebruikt worden in de productie van geopolymeer als in traditioneel beton.

Deze producten zijn verkrijgbaar in CERO!

Dowload de folder - CERO cementvrij beton