Multifunctioneel centrum Uyttenhove

MFC Uyttenhove: Agri-industrial style in bloemengemeente Lochristi

De Oost-Vlaamse gemeente Lochristi had al lange tijd een grote behoefte aan nieuwe accommodaties voor haar bloeiende sport- en verenigingsleven.

BULK architecten ontwierp een multifunctioneel gebouw dat het midden houdt tussen een groot publiek huis en een agrarisch-industrieel figuur. Voor de buitenruimte was een visuele match onontbeerlijk.

Duurzame buitenbeleving in harmonie met het gebouw

BULK architecten haalde de ontwerpwedstrijd voor zowel het gebouw als de openbare ruimte binnen. Een belangrijk gegeven want zo kon een mooie synergie tussen gebouw en plein gewaarborgd worden.

In de wedstrijdfase bedacht BULK architecten in samenwerking met landschapsarchitect Stefan Morael het landschapsconcept. Er werd al snel gekeken in de richting van prefab beton zitranden, luxe betontegels en waterpasserende materialen voor een kwalitatieve en hedendaagse realisatie. Avantgarden zorgde voor de technische vertaling.

Maarten Eggermont, landschapsarchitect bij Avantgarden: “De frisse en warmte tinten van het gebouw, waarin hout met licht schrijn- en staalwerk wordt gecombineerd in samenhang met de straatnaam ‘zavel’, bepaalde de keuze voor een warmgeel, zavelkleurig pallet. Voor de entree kozen we grootformaat tegels met prominente beige-gele tinten. En de meest grijze kleurtoets in die tegel loopt op een subtiele manier over in het straatmeubilair verder op het plein."

Uyttenhove entree | BULK architecten

 

Door de groenvlakken te verhogen, wordt de connectie met de passant/gebruiker groter.

 

Impact door verhoogde groenvlakken

"Het betonnen uitzicht mocht zeker aanwezig zijn, maar een frisse toets was cruciaal voor een mooie harmonie met het gebouw. Die harmonie wordt ook doorgetrokken in het geknikte voorgevelaanzicht. Die knik komt op verschillende plaatsen terug, van de brievenbus tot de plantvakken. Er mocht geen harde lijn tussen het gebouw en de buitenaanleg ontstaan", aldus Maarten.

"Door de groenvlakken te verhogen, wordt de connectie met de passant/gebruiker groter. Ook de bomen, die het overigens goed doen in de bakken, staan hoger en zorgen voor meer groene impact. En dat was nodig want wat de reële oppervlakte betreft, overheerst de verharding op het groene."

Maarten besluit: "Voor de circulatie naar de entree hebben we gewerkt met verheven grondvlakken met zitelementen. Zo creëerden we meer een entreeplein dan een vlugge doorgang van parking naar het gebouw. Het was de bedoeling om het entreeplein echt in the picture te plaatsen en dat is gelukt."

 Dit artikel is een abstract van het online artikel van BETON magazine uitgegeven door FEBE.

Meer foto's en productinformatie?

Ga naar de Inspiratiebank

 

 

Uyttenhove | Greenline hoekelement

Gerelateerde artikelen