Solar Picnic | betonnen picknickset met ingebouwde zonnepanelen, usb-aansluitingen en draadloze oplaadpunten.

Duurzaam buitenmeubilair op de campus

Al jarenlang mag Wageningen University & Research (WUR) zich de duurzaamste universiteit ter wereld noemen: in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering staat een duurzame toekomst centraal.

Ook op de campus is dit zichtbaar. Het is er groen, ecologisch en er staan duurzame gebouwen. Toen er extra buitenmeubilair voor het uitgestrekte campusterrein nodig was, viel de keuze al snel op de duurzame Solar Picnic.

Deze betonnen picknickset heeft ingebouwde zonnepanelen, vier usb-aansluitingen en twee draadloze oplaadpunten voor mobiele telefoons. Ideaal voor een gebied waar veel wordt gewerkt, gestudeerd en overlegd. Samen met ontwerpbureau Fix, specialist op het gebied van duurzaam buitenmeubilair in de openbare ruimte, ontwikkelde Struyk Verwo Infra een speciale collectie: de Campuslijn.

Hufterproof

'De Campuslijn bestaat uit diverse zitelementen, van poefjes tot gebogen randen en picknicksets op zonne-energie,' vertelt Claudia van Riet, oprichter van ontwerpbureau Fix. 'Twee eisen stonden centraal: de meubels moesten hufterproof zijn, en zo duurzaam mogelijk.' Duurzaamheid zit in het DNA van de WUR, maar is ook een rode draad in Van Riets werk. Ze ziet de openbare ruimte als podium om duurzaamheid in het dagelijks leven zichtbaar te maken. Dat doet ze door gebruik te maken van zonne-energie en van duurzame en circulaire materialen, die CO2-uitstoot beperken. En door tijdloze ontwerpen, die makkelijk te repareren, te updaten en uit elkaar te halen zijn. 'Zo kunnen onderdelen bij afdanking weer opnieuw worden ingezet.' Haar visie komt samen in de Solar Picnic-set. Alle onderdelen zijn makkelijk te demonteren en de oplaadpunten zijn eenvoudig uitwisselbaar – handig als een ander usb-type de norm wordt. Het zonnepanelensysteem is speciaal ontwikkeld voor de openbare ruimte en uitgebreid getest op vandalisme. 'Er is er nog niet één gesneuveld, terwijl ze intensief worden gebruikt.'

Duurzaam buitenmeubilair

Alle onderdelen van de Solar Picnic-set zijn makkelijk te demonteren en de oplaadpunten zijn eenvoudig uitwisselbaar – handig als een ander usb-type de norm wordt.

Job Mertens en Claudia van Riet
Productmanager Job Mertens en Claudia van Riet vinden elkaar in ontwerpvrijheid en duurzame producten.

Ontwerpvrijheid

Voor de Campuslijn optimaliseerde Van Riet de duurzaamheid en levensduur van haar ontwerp. Daarvoor deed ze onderzoek naar verschillende houtsoorten: hun oorsprong, eventuele behandeling, duurzaamheidsklasse, verkrijgbaarheid en robuustheid. De keuze viel op onbehandeld eikenhout. Ook in de detaillering van het ontwerp stond een lange levensduur centraal. Zo zijn er geen zichtbare schroefgaten aan de bovenkant van de zittingen. 'Dat zouden allemaal inwateringspunten zijn, waar het water in blijft staan.' Voor de tafels en bankjes bleef ze bij beton, een even duurzaam als vandalismebestendig materiaal. Vervolgens ging ze op zoek naar leveranciers die al een aantal elementen in hun assortiment hebben én maatwerk leveren. De keuze viel op Struyk Verwo Infra, waarmee ontwerpbureau Fix al ruim tien jaar prettig samenwerkt. 'We hebben een breed assortiment aan betonnen zitelementen,' zegt productmanager Job Mertens. 'Van parkbanden en zitranden tot banken en tafels.' Ook de Solar Picnic-set zit in het assortiment, in de vorm van betonnen basiselementen. 'Het is een modulair systeem, waarmee ontwerpers en landschapsarchitecten veel ontwerpvrijheid krijgen,’ legt Mertens uit. ‘Dat is voor ons net zo belangrijk als duurzaamheid. Is een element nodig dat afwijkt van de standaard, dan kunnen we ook dat produceren.'

Lange levensduur

Mertens adviseerde de basiselementen uit te voeren in zelfverdichtend beton (ZVB), een duurzaam, onderhoudsvrij materiaal met een gladde textuur. 'Dat heeft een lange levensduur, ziet er strak en modern uit en is in vrijwel elke kleur te storten,' licht hij toe. Het werd lichtgrijs: een neutrale kleur, die warmte bovendien niet absorbeert. Mertens en Van Riet gingen na  met welke banken en zitelementen het ontwerp voor de WUR uitgevoerd kon worden en welke aanpassingen eventueel nodig waren. Die bleken alleen noodzakelijk voor de ronde picknickset uit het assortiment. 'Vanwege de houten zittingen op het beton zou de afstand tot het tafelblad vrij krap worden,'vertelt Van Riet. 'Daarom hebben we de tafel in overleg verhoogd.'

In een jaar tijd werd de Campuslijn ontwikkeld, geassembleerd en gefaseerd geleverd. Plannen voor een uitbreiding bij de WUR zijn er vooralsnog niet. Wel heeft Van Riet net een statafel aan haar Solar-collectie toegevoegd. Ook werkt ze aan een proef met houten zittingen. 'Hout krijgt in de openbare ruimte best wat te verduren. Ik ben benieuwd hoe verschillende houtsoorten zich gedragen over een periode van bijvoorbeeld tien jaar.' Zo wordt het buitenmeubilair van de toekomst nóg duurzamer.

Meer informatie?

Ga naar de productselector - Solar assortiment

 

Ronde picknick set