De Baak | appartementencomplex

De Baak – woongebouw in uniek collectief parklandschap

In de jaren '50 en '60 werd in Amsterdam de Westelijke Tuinstad Geuzenveld aangelegd. De stadsuitbreiding bestond grotendeels uit functionalistische appartementgebouwen in een ruimtelijke en groene opzet.

Het te ontwikkelen appartementencomplex met collectieve buitenruimte ‘De Baak’, moest dan ook recht doen aan de stedenbouwkundige vormtaal van Geuzenvelds grondlegger Jaap Bakema. 

 

OZ architects en Flux Landscape Architects wonnen in opdracht van KondorWessels Vastgoed gezamenlijk de ontwerpopdracht mede door de natuurlijke aansluiting van het gebouw op het landschap.

Robert Kapel projectleider en landschapsontwerper bij Flux vertelt: “In de geest van de originele plannen voor de Westelijke Tuinsteden zagen we groen als structureel element in het ontwerp. Het overvloedige collectieve groen en de groene wiggen waarin ook De Baak is gepositioneerd, geven de hele strook een parkachtig karakter. Onze invulling van het kavel is er op gericht de aanwezigheid van het park op deze plek te versterken en de versnippering om te zetten naar meer eenheid.“

Inversie naar meer groen

De materialisatie speelt hierbij een belangrijke rol onder meer door op maat gemaakte mixbestrating van Struyk Verwo Infra. “Aan de stedelijke kant zijn plantvakken aangelegd en is mixbestrating toegepast met kleuren die dicht bij elkaar liggen en mooi aansluiten op de openbare ruimte. Het landschap vouwt zich als het ware om het gebouw heen naar de achterzijde, waar het een meer parkachtig en groener karakter krijgt. De bestrating gaat hier over in grotere formaten met meer verschil tussen kleuren om aan te geven dat bezoekers hier te gast zijn in de tuin van de bewoners.”
 

De Baak | ontwerp

Copyright Flux Landscape Architects

 

Onze invulling van het kavel is er op gericht de aanwezigheid van het park op deze plek te versterken en de versnippering om te zetten naar meer eenheid

De Baak | route collectieve tuin

 

De Baak | terras achterzijde

Semi-publieke tuin met terras

Het terras en de tuin bevinden zich boven een parkeergarage. Hieraan grenst een semi-publieke tuin met veel groen en speeltoestellen. Buurt- en Baakbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten en activiteiten organiseren. “De verbinding tussen park en gebouw wordt versterkt door het groene tapijt deels over het dek heen te trekken. Vanuit de parkeergarage groeit zelfs een boom die via een opening boven het terras uitkomt. Het leverde heel wat  gepuzzel op om de bestrating hier mooi op  aan te laten sluiten en in een constructie te leggen die bestand is tegen hoogwerkers.”

Groene en gastvrije locatie

In het grastapijt zijn collectieve plekken gemaakt omringd door lage hagen, verbonden door op maat gemaakte betonnen stepping stones van 120 cm lang in zeven verschillende breedtes en hoekstukken. “Deze vormen samen een groene entree naar het park zonder deze af te sluiten voor de gebruikers van de parkstrook."

"In de omhaagde plekken kunnen collectieve activiteiten door bewoners worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld barbecues. Op deze manier ontstaat meer levendigheid in het gebied en zullen bewoners zich eigenaar gaan voelen van de gastvrije en groene locatie waar bezoekers welkom zijn en zich te gast voelen”, besluit Robert. 

Betrokken partijen: Gemeente Amsterdam, stadsdeel Geuzenveld, KondorWessels Vastgoed, OZ architects, Flux Landscape Architects, De Wijde Blik, Pieters bouwtechniek, Arcadis, Lith Advies, Van der Spek Hoveniers.

Meer informatie over de toegepaste producten in dit project?

Ga naar de inspiratiebank - Mixbestrating  Ga naar de Inspiratiebank - Stepping Stones