Sint Agathaplein Wilsele

Groen straatbeeld voert de boventoon in Wilsele dankzij Hydro Lineo XL 

Het Sint Agathaplein in het Belgische Wilsele heeft een heuse metamorfose ondergaan. Waar vroeger het zwembad van het Belgische Wilsele lag, vind je nu een volledig nieuw dorpsplein.

Ontwerpbureau Omgeving koos voor de Hydro Lineo XL voor het creëren van een groen straatbeeld. Met als resultaat een dorpsplein dat het kloppende hart van Wilsele is geworden en waar jong en oud samenkomen.

Het oude zwembad in Wilsele, een deelgemeente van de stad Leuven, was al een tijd uit het straatbeeld verdwenen en moest plaatsmaken voor een nieuw zwembad met een modern dorpsplein.

'Het project is in 2020 tot stand gekomen omdat we een kloppend hart voor Wilsele wilden maken voor meer verbondenheid’, vertelt Leen Beukelaers van Stad Leuven. ‘Vroeger stond het oude zwembad naast de Aarschotse steenweg. En dat verdeelde Wilsele eigenlijk in tweeën. Het nieuwe zwembad is naar achteren gebouwd waardoor er een nieuw, groot plein is ontstaan, het Sint-Agathaplein. Dat wilden we aantrekkelijk ingericht hebben zodat zowel jongeren, bezoekers van het sportcentrum als senioren die wonen in het nabijgelegen woonzorgcentrum zich welkom voelen.’

Groen en natuurlijke waterinfiltratie

Ontwerpbureau Omgeving werd ingeschakeld voor het maken van een ontwerp. ‘We wilden een groen dorpshart voor Wilsele maken’, vertelt Koen Moelants. ‘Natuurlijke waterinfiltratie, een groen straatbeeld en ontharden waren belangrijke uitgangspunten in ons ontwerp.

Sint Agathaplein wandelgebied

Sint Agathaplein | Hydro Lineo XL

 

Ook moest er ruimte komen voor een verhard plein voor voetgangers en fietsers en waar de kraampjes van de markten en de kermis op konden staan. In onze zoektocht naar waterdoorlatende groenbestrating kwamen we de Hydro Lineo tegen.’

Nieuw & custommade: Hydro Lineo XL

De Hydro Lineo paste als een jas. Maar er was een wens voor een groter formaat. Dit leidde tot de ontwikkeling van de Hydro Lineo XL van 60 x 30 x 16 cm. De Hydro Lineo XL lijn combineert een volledig gesloten steen van 60 x 30 x 16 cm met 2 modellen met eenzelfde absolute buitenmaat, maar een wisselende voegbreedte.

Met deze halfopen modellen kunnen grasvoegen gecreëerd worden tot wel 7,5 cm breed. Het volledige plein werd verhard met Hydro Lineo XL, in een fijn uitgewassen uitvoering. Waar er mogelijk verkeer komt, is er gewerkt met het volledig gesloten model. De Hydro Lineo XL biedt uitgebreide mogelijkheden, aangezien deze ook geschikt is voor beperkt zwaar verkeer.

De herinrichting van het Sint Agathaplein heeft geresulteerd tot een goede verbondenheid met jong en oud en dat bewijst zich met de vele bezoekers van het plein.

Floorscapingspatroon met brede graslijnen

Moelants: ‘Alleen voor de functionele ruimtes die dagelijks worden gebruikt, hebben we het gesloten formaat gebruikt. Dankzij de combinatie van de gesloten steen met de twee halfopen modellen zijn we erin geslaagd een floorscapingspatroon met brede graslijnen te realiseren en de gesloten bestrating via de grasvoegen naadloos te laten aansluiten op het omliggende groen.’

De brede voeg zorgt ervoor dat het groene beeld de boventoon voert. ‘Als je met een smalle voeg gaat werken, neemt een betonnen aanblik juist de overhand. Met dit speelse ontwerp in combinatie met de brede voegen is er een mooi patroon van betonstroken en graslijnen ontstaan, met organische overgangen tussen gesloten en halfopen bestrating en het groen.

Er zijn ook op maat gemaakte betonnen zitelementen en traptreden voorzien op het plein. De zitelementen omranden het grasveld, terwijl de traptreden met antislipprofiel het dorpsplein verbinden met het zwembad en de kerk. Zo is er één mooi geheel ontstaan: een centraal plein in hartje Wilsele.'

Meer informatie?

G naar de productselector - Hydro Lineo XL

Sint Agatjaplein kerkzijde