Mixbestrating in de kleuren Breccia Antra 620, Breccia Grigio 600 en Breccia Berchmanianum 612.

Mixbestrating – Praktische tips voor een succesvol project

Mixbestrating in wildverband is steeds populairder bij landschapsarchitecten en ontwerpers. Het geeft de openbare ruimte een unieke identiteit en daarmee een luxere uitstraling.

Er is heel veel mogelijk. Tegelijkertijd is het raadzaam bij het maken van het ontwerp rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Hiermee bereikt u het beste resultaat. In dit blog deel ik enkele praktische tips.

Wat is mixbestrating?

Mixbestrating is het combineren van verschillende deklaag stenen of tegels. Dat kan met stenen of tegels die allemaal dezelfde afmeting hebben, maar u kunt ook combinaties maken in een wildverband. De Texturen Inspirator op onze website is een handig hulpmiddel om te gebruiken bij het maken van artist impressions. 

Hieronder puntsgewijs enkele aandachtspunten bij het ontwerpen van mixbestrating:

  • Ontwerp meerdere varianten mixbestrating om patroonvorming te voorkomen.
  • Hanteer als uitgangspunt dat het op een pallet van 80 x 120 cm past.
  • Elke laag stenen of tegels moet met een klem machinaal gelegd kunnen worden door de aannemer.
  • In verband met mogelijke hoogteverschillen tussen de verschillende stenen en tegels worden pallets met mixbestrating niet hoger dan 5 lagen gestapeld. Er worden hierdoor meer pallets op het werk geleverd dan gebruikelijk.
  • Afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp kunnen langere levertijden mogelijk zijn.

Mixbestrating in Keranova kleuren Ocra, Rossa en Marrone.

Beoordeling proefopstelling door architect op locatie Struyk Verwo Infra.

Beeld: Laos Landschapsarchitectuur

In samenspraak samenstellen ultieme mix

We hebben inmiddels veel ervaring met mixbestrating in de praktijk, er zijn al talloze projecten gerealiseerd. In het voortraject nodigen wij ontwerpers graag uit in onze showrooms in  Amsterdam of Tiel om deklagen, kleuren en verschillende afwerkingen te bepalen voor de mixbestrating.

Daarna is er, indien gewenst, nog de mogelijkheid om stenen of tegels aan te leveren ten behoeve van proefvakken om zo de ontwerpers te helpen in het maken van hun definitieve keuze.

Hoe voorkom je patroonvorming?

Patroonvorming in mixbestrating is voor een ontwerper meestal niet wenselijk. Het is daarom belangrijk om in het ontwerpproces meerdere varianten mixbestrating samen te stellen. Bijkomend voordeel is dat het voor een aannemer ook makkelijker is om te verwerken.

We hebben inmiddels veel ervaring met mixbestrating in de praktijk

Mixpakket TU Delft - bestrating in diverse kleuren, texturen en formaten.

Machinaal straten door de aannemer

Het ontwerp moet zo zijn dat elke laag stenen of tegels met een klem door een aannemer machinaal gelegd kan worden. In geval van twijfel is het verstandig om van tevoren te overleggen, samen met een projectadviseur en de materieel/klemmenleverancier. Omdat verschillende kleuren en verschillende formaten stenen en tegels in afzonderlijke productieruns gemaakt worden, kunnen tussen de verschillende producten minimale maatafwijkingen voorkomen die binnen de maattolerantie vallen. Dit kan echter wel tot gevolg hebben dat als men te veel lagen stenen op een pallet stapelt, dat de bovenste lagen moeilijker door een klem gepakt kunnen worden. Daarom stapelen wij niet hoger dan 5 lagen. Dit leidt tot meer pallets op een werk dan gebruikelijk.

Kort samengevat: er is heel veel mogelijk!

4 á 5 verschillende deklagen, kleuren of afwerkingen (geslepen; gestraald) en zelfs 4 tot 5 verschillende formaten. Mits er maar rekening wordt gehouden met de randvoorwaarden zoals uitgelegd in dit blog. Projectadviseurs van Struyk Verwo Infra begeleiden u in het hele proces en denken graag actief met u mee om zo samen tot een mooi eindresultaat te komen!

Projectadviseur Jeroen Smale helpt u graag met het samenstellen van mixbestrating