Struyk Verwo Infra

Nieuws

Drainwave XL ontlast het riool in Oss

Project in beeld

De bestrating van de parkeerplaats voor winkelcentrum Ussen werd vervangen door waterpasserende bestrating Drainwave XL.

De gemeente Oss is ambitieus als het aankomt op het verduurzamen van de leefomgeving. Een vast onderdeel op het programma is het afkoppelen van 6 ha verharding van het riool, zodat schoon regenwater wordt opgenomen door de grond. De bestrating van de parkeerplaats voor winkelcentrum Ussen werd vervangen door de waterpasserende bestrating Drainwave XL.

De afgelopen jaren is in Oss al heel wat verharding afgekoppeld van het riool. Richard Davids, projectleider bij de gemeente Oss, vertelt: ‘Jaarlijks koppelen we standaard 6 ha m2 verharding af. We willen meer regenwater lokaal laten infiltreren om verdroging van de bodem tegen te gaan en wateroverlast in de straten te voorkomen.

Klimaatadaptatie in beeld

Om de inwoners van Oss bewust te maken van wat er gebeurt, zijn nog 16 extra projecten uitgekozen waarbij we onze inspanning voor klimaatadaptatie duidelijker zichtbaar maken. Een winkelcentrum is daar een mooie locatie voor, vandaar dat één van die projecten dit parkeerterrein aan de Wolfskooi is geworden. Om de mensen nieuwsgierig te maken, hebben we bureau Sprangers ingezet voor de communicatie. Tijdens de renovatie stonden er bijvoorbeeld borden met “Orde van de Klauw” rond het terrein. Als je dat opzoekt op internet kom je op de website duurzaamoss.nl terecht.

Door het parkeerterrein van het riool af te koppelen en de bestrating te vervangen door de Drainwave XL, wordt het rioolstelsel in de woonwijk ontlast.     De Drainwave XL heeft waterdoorlatende voegstrips. De Drainvoegen hebben samen een hoge doorlaatbaarheid: ca. 2.000 ltr/sec/ha. Door het toepassen van deze voegstrips met een hoge doorlaatbaarheid kunnen gewone straatstenen met een normaal onderhoudsregime toegepast worden.

Drainwave XL: een passende oplossing

Voor dit project hebben we Ingenieursbureau  Sweco uit Eindhoven ingeschakeld. Zij stelden voor om de bestrating te vervangen door de Drainwave XL, een waterpasserende steen. Deze betonstraatsteen past precies bij de doelstelling die we voor dit project hadden.’ 

Waterdoorlatende Drainvoegen

De Drainwave XL heeft waterdoorlatende voegstrips. De waterpasserende bestrating wordt kant-en-klaar geleverd met 12 Drainvoegen verspreid over een laag. De Drainvoegen hebben een afmeting van 8x205x80 mm die aangebracht zijn tussen 12 betonstraatstenen met afstandhouders van 8 mm over de lange zijde. Deze zijn makkelijk te herkennen, waardoor de stenen ook geschikt zijn voor herstraten.

De waterpasserende bestrating Drainwave XL wordt kant-en-klaar geleverd met 12 Drainvoegen verspreid over een laag.                Drainvoegen hebben een afmeting van 8x205x80 mm.

De Drainvoegen hebben samen een hoge doorlaatbaarheid: ca. 2.000 ltr/sec/ha. Door het toepassen van deze voegstrips met een hoge doorlaatbaarheid kunnen gewone straatstenen met een normaal onderhoudsregime toegepast worden.

Ontlasting voor de woonwijk

Richard Davids: ‘Op het parkeerterrein zelf hadden we geen wateroverlast, maar in de directe omgeving, binnen een straal van 500 meter wel. Daar liep het water na een heftige regenbui via de voordeur bijna naar binnen. Door dit parkeerterrein van het riool af te koppelen en de bestrating te vervangen door de Drainwave XL, ontlasten we het rioolstelsel in de woonwijk, in de hoop dat de huizen in het vervolg droog blijven. Tot nu toe werkt het goed.’

Meer informatie?

Naar productselector - Drainwave XL