Grasbestrating Mirum

Klimaatadaptatie

5 Redenen om te kiezen voor open verharding

Steeds meer overheden in Nederland maken gebruik van richtlijnen voor het klimaatbestendig maken van dorpen en steden.

Welke uitgangspunten hanteer je bij het vergroenen van pleinen, woonwijken of aanleg van groene parkeervakken? En hoe verhoudt zich dit tot de keuze van materialisatie? 

Open verharding - ook bekend als gras- of groenbestrating - is zeer geschikt als klimaatadaptieve maatregel en wordt steeds vaker toegepast in bestaande of nieuw te ontwerpen buitenruimtes. Productmanager Job Mertens, licht een vijftal redenen hiervoor kort aan u toe.

1.    Vermindering van kans op wateroverlast en verdroging

Met de aanleg van groenbestrating creëer je een open structuur. Het regenwater kan zo makkelijker de grond in kan zakken. De kans op wateroverlast wordt op deze manier verminderd, bovendien kan regenwater op deze manier ook beter infiltreren in de ondergrond. Dit gaat verdroging tegen.

2.    Verbetering van biodiversiteit

Door de open structuur van de bestrating kan groen tussen de stenen groeien. Grassen maar ook geschikte bloem- en plantmengsels en zelfs sedum behoren tot de mogelijkheden. Hierdoor wordt de biodiversiteit vergroot, wordt het straatbeeld groener én zorgt het voor verkoeling.

Verkoelende groenzone in centrumgebied

Groenbestrating Hydro Lineo

 

3.    Verbetering van leefomgeving

Open verharding zorgt voor een groener en aangenamer straatbeeld, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de leefomgeving. Diverse onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het wonen, werken en verblijven in een groene omgeving een positief effect heeft op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen. Meer groen vermindert ook de kans op hittestress. Wij bieden in ons assortiment bovendien diverse modellen groenbestrating die beschikbaar zijn in verschillende texturen met lichtere kleuren wat een extra positief effect kan hebben.

4.    Halvering van milieubelasting met duurzaam beton

Verschillende soorten groenbestrating zijn beschikbaar in een CERO-uitvoering. Het onderbeton bestaat dan uit cementloze geopolymeer beton met een CO2-reductie tot wel 70% en halvering van de MKI-score ten opzichte van traditionele betonmengsels. Met een uitvoering in duurzamere beton boekt u dus dubbele winst voor het klimaat.

Groenbestrating draagt bij aan de kwaliteit van de leefomgeving

5.    Bijzonder grote ontwerpvrijheid

Er is een grote variëteit aan groenbestrating. Ieder met een specifiek uiterlijk, vorm en percentage begroeibaar oppervlak. Dit geeft u de vrijheid om te spelen met legpatronen. Ook kunt u mixen en matchen naar wens met een grote reikwijdte aan textuur en kleuren. Met groenbestrating geeft u letterlijk kleur aan de klimaatadaptieve maatregelen.
Mijn tip? Neem eens een kijkje in onze brochure Infiltrerende groenbestrating. U vindt hier een verzameling van vijftien modellen groenbestating. En om u op weg te helpen bij de aanleg van groene parkeervakken hebben wij voor u twaalf voorbeelden uitgewerkt. 

Open verharding kan dus een slimme, mooie en duurzame keuze zijn voor een klimaatbestendige buitenruimte. Ons assortiment aan concrete oplossingen voor de klimaatadapatieve buitenruimte bestaat verder uit waterregulerende bestrating, uitstroombanden en -tegels en diverse natuurinclusieve maatwerkoplossingen.

Groenbestrating Square in combinatie met Baleno bestrating

Brochure Infiltrerende groenbestrating

Deze brochure bevat inspirerende projecten, 15 modellen groenbestrating en technische adviezen van experts.

Productmanager Job Mertens vertelt u graag meer over klimaatadaptieve oplossingen

Gerelateerde artikelen